Роздуми владики Венедикта над Євангелієм та Апостолом понеділка 32-го тижня по Зісл. Св. Духа

354

Понеділок 32-го тижня

Євангеліє

Мр 10, 46–52

46 І приходять вони в Єрихон. Коли ж він з учнями своїми і з силою народу виходив з Єрихону, син Тимея, Вартимей, сліпий жебрак, сидів край дороги. 47 Довідавшися, що то Ісус з Назарету, закричав він і промовив: Сину Давидів, Ісусе, змилуйся надо мною! 48 Багато сварили його, щоб мовчав, та він кричав ще більше: Сину Давидів, змилуйся надо мною! 49 Ісус же спинивсь і каже: Прикличте його! Кличуть, отже, сліпого й говорять до нього: Бадьорся! Устань лишень, кличе тебе. 50 Він же, скинувши свою верхню одежу, скочив і підійшов до Ісуса. 51 Ісус, до нього звернувшись, каже: Що ти хочеш, щоб я зробив тобі? А сліпий йому: Учителю мій, – щоб я бачив! 52 Сказав Ісус до нього: Іди, віра твоя спасла тебе. І негайно прозрів той та й пішов дорогою за ним.

_________________________________

 «Віра твоя спасла тебе»

До деяких наших виразів і слів в своєму житті ми звикаємо, сприймаємо їх, як закономірність, ніби так би мало бути, повторюємо часто ці фрази і слова у своїх стосунках. Але часто не усвідомлюємо глибини значення цих слів. Так і сьогодні перед нами постають ці слова: «Віра твоя спасла тебе». Значить віра людини спасає саму людину.

Ми, з одного боку, завжди звертаємося до Бога з різними проханнями, зверненнями, молитвами, просьбами. Але сьогоднішнє Євангеліє нам каже, що остаточно не Бог нам дає, чи не Бог нас «спасає», а спасає нас наша віра. Коли подивитись на наші стосунки з Богом, то питання не в тому, що Бог чогось не може чи щось не в Його силах. Питання нашої довіри: наскільки ми довіряємо Богові? А цього, як можемо зауважити, в нашому житті дуже мало – щоб ми могли довіряти Богові, покладатись на Нього. Але той Христос, який був вчора і сьогодні і буде навіки, цей Христос, який по вірі людей зцілював їх – Він і сьогодні зцілює кожного, хто з вірою приходить до Нього.

_______________________________________

Апостол

Як 2, 14–26

14 Яка користь, мої брати, коли хтось каже, що має віру, але діл не має? Чи може його спасти віра? 15 Коли брат або сестра будуть нагі й позбавлені засобів щоденного прожитку, 16 і хтонебудь з вас до них скаже: «Йдіть собі з миром, грійтеся та годуйтесь», і не дасть їм потрібного для тіла, то що це допоможе? 17 Так само й віра, коли діл не має, мертва сама в собі. 18 Та хтонебудь скаже: «Ти маєш віру, а я маю діла. Покажи мені твою віру без діл, а я тобі покажу моїми ділами мою віру.» 19 Ти віруєш, що Бог один? – Добре робиш. І біси вірують, та тремтять. 20 Хочеш знати, безглуздий чоловіче, що віра без діл не приносить плоду? 21 Авраам, наш батько, чи не ділами виявився праведним, коли був приніс на жертовник Ісаака, свого сина? 22 Бачиш, що віра співдіяла з його ділами, і його віра удосконалилася ділами. 23 Так здійснилося Писання, яке каже: «Авраам повірив Богові, і це зараховано йому за праведність», і він був названий приятелем Божим. 24 Ви бачите, що чоловік оправдується ділами, не тільки вірою. 25 Так само й Рахав, блудниця, чи ж не ділами оправдалася, прийнявши посланців і випустивши їх іншим шляхом? 26 Як тіло без душі мертве, так само й віра без діл мертва.

_________________________________

«Віра, коли діл не має, мертва сама в собі»

Безперечно, наші діла є виразом нашої віри, але ми дуже часто розмежовуємо своє щоденне життя від наших стосунків з Господом. Апостол декілька разів у різний спосіб пов’язує віру людини з її ділами, життям, показує залежність одного від другого.

Щобільше, можна говорити не лише про зв’язок, а про прогресію: коли зростає наша віра в Бога, коли поглиблюється духовне життя, то це неминуче відображається в нашому щоденному житті.

Коли згадуємо про Марту і Марію, то Марія, яка сиділа в ногах Христа, вдивлялася і тоді в своєму житті цей досвід Бога реалізовувала. Наш досвід життя вірою в Бога не дає нам тоді пройти поруч бідної людини, яка потребує, наша віра в Бога дає можливість заняти певну супільну, а то й політичну позицію. Наша віра в Бога дає нам твердіть і певність стояти на сторожі правди. Яка наша віра, такі наші діла і таке наше життя.

+Венедикт

Католицький Оглядач

Назад


Розповісти