62. КАМІНЬ, ЩО ЙОГО ЗНЕХТУВАЛИ БУДІВНИЧІ, СТАВ КАМЕНЕМ НАРІЖНИМ (12,1-12)

127

62. КАМІНЬ, ЩО ЙОГО ЗНЕХТУВАЛИ БУДІВНИЧІ,

СТАВ КАМЕНЕМ НАРІЖНИМ

(12,1-12)

 

1 І почав до них промовляти притчами: Один чоловік насадив виноградник, обвів його муром, видовбав винотоку, збудував башту, винайняв його виноградарям і від’їхав на чужину.

2 І послав він своєчасно до виноградарів слугу, щоб узяти від виноградарів свою частину плодів виноградних.

3 Вони ж його схопили, побили й відослали ні з чим.

4 І знов послав до них іншого слугу. Але й тому побили голову і зневажили.

5 Ще іншого він послав, а вони того – вбили. Та й багато інших – їх вони або побили, або повбивали.

6 Ще мав єдиного сина улюбленого – і його посл..ав до них наостанку, кажучи: Матимуть пошану до мого сина.

7 Та виноградарі оті казали між собою: Це спадкоємець, нумо вб’ємо і його, то й спадщина буде наша.

8 І схопивши його, вбили та викинули з виноградника.

9 Що, отже, зробить господар виноградника? Прийде, вигубить виноградарів, а виноградник віддасть іншим.

10 Чи ви не читали цього Писання: Камінь, що його знехтували будівничі, став каменем наріжним.

11 Господь зробив це, і воно дивне в очах наших!

12 І шукали, щоб його впіймати, але боялися народу, бо зрозуміли, що він до них сказав ту притчу. Тож, зоставивши його, відійшли.

 

1. Повідомлення у контексті

«Камінь, що його знехтували будівничі, став каменем наріжним», – каже Ісус до первосвящеників, книжників і старших, які його запитують і не дозволяють, щоб запитання ставили їм. Навіть з ними, хоча вони не можуть відповісти, він підтримує відкритий діалог. Тому під прикриттям притч (пор. 4,10) Він заявляє про те, яку природу має його влада, і як вона йому дається. Це влада «Сина», яка дається якраз тому, що саме вони його відкинули, вбили і викинули геть!

Цією алегоричною притчею Ісус дає ключ до розуміння історії Ізраїлю, як парадигми історії кожної людини, як зіткнення, але без особистої зустрічі між Божою вірністю і нашою невірністю. Його пропозиція любові перебуває завжди перед стіною нашого впертого відкинення.

Його зростаючій доброті відповідає зростання нашої злоби. Це схоже на нещасну любов без щасливого кінця. Але Господь чинить дивне в очах наших, роблячи з хреста, вершини нашого зла, дар його найбільшого добра. Ми вбиваємо його, забираючи йому життя, а він дає нам жити, даруючи своє життя.

Наша злоба не руйнує його плану. «Дійсно, – скажуть апостоли звертаючись до Отця, – у цьому місті Ірод і Понтій Пилат зібралися разом з поганами і народом Ізраїлю проти твого святого слуги Ісуса, якого Ти помазав як Христа,»; але зрештою, не знаючи того, вони не вчинили нічого іншого, як лишень «зробили те, що твоя всемогутність і мудрість уже наперед були постановили, щоб сталося» (Ді. 4,27 н.).

Все наше зло і зло нашої історії є далекими від того, щоб знищити Божий задум; вони не роблять нічого іншого, як лишень сповнюють його найдивнішим чином, виявляючи Божу владу, яка завжди є милосердям. Влада людини проявляється у переміні добра на зло. Влада ж Бога перемінює зло на добро. Він хотів би, щоб було інакше, але поважає нашу свободу. Тим не менш, тому, що Він є Богом, Він може заповнити нашу убогість своїм милосердям, перетворюючи нашу пропозицію на Свій дар безумовної любові. Це перемога хреста, неминуче зіткнення, яке стає остаточною зустріччю. «О глибино багатства, мудрості і знання Бога», який «замкнув усіх у непослух, щоб усіх помилувати» (Рим. 11,33.32).

Тільки Дух є здатним зробити так, щоб ми проникли в те, що є таїнством Бога. Якщо відкинення Ізраїлю стало спасінням для всіх, – чи не стане воно його наверненням? Павло бачить це як останнє сповнення універсального задуму спасіння (Рим. 11,11-15).

Ісус є Сином, Єдинородним, який став слугою і останнім з усіх, даючи життя для нас, які завдаємо йому смерті. Його влада полягає у вірності, яка переважає будь-яку нашу невірність. Це остаточний заклик до навернення.

Учень – це той, хто у відкиненому камені визнає Сина, свого Господа і Спасителя, який є наріжним каменем нового храму.

 

2. Читання тексту

В. 1 І почав до них промовляти притчами. Для того, хто його запитує і готовий давати відповідь, Ісус довіряє таїнство Царства і все пояснює (4,11.34). З цієї причини «Слово» явно об’явилося учням (8,32), а через притчі об’явилося також і для інших, хто наскільки міг зрозуміти (4,33). Наша готовність до навернення показує міру нашої духовної мудрості.

Один чоловік насадив виноградник. Ізраїль є виноградником, який посадив собі Бог. Це пригадує Іс. 5,1 нн., де міститься цілісна скарга Бога по відношенню до свого народу (пор. Пс. 80).

обвів його муром. Мур обмежує і захищає. Це може бути образом закону, який відділяє від інших народів той народ, якого Бог вибрав собі як власність (Вих. 19,5), щоб був святим, як сам Бог є святим (Лев. 11,44; 19,2).

видовбав винотоку. Це місце, де вичавлюється і тече плід виноградної лози. У Гетсиманському саду, що означає «місце винотоку», буде витисненим Ісус – стиглий плід послуху Отцеві.

збудував башту. Вежа служить для охорони. У ній Таргум бачить храм. Усі ці деталі виявляють турботу, з якою Бог побудував свій виноградник, забезпечуючи його своїм словом і своєю присутністю.

винайняв його виноградарям. Вони є провідниками народу, відповідальними за плоди виноградника. Але вони не повинні виступати «господарями» виноградника. Це «дар» Отця, щоб ділитися ним із своїми братами.

і від’їхав на чужину. Бог є поміркованим. Він робить все те, що йому диктує його любов, а потім, як каже грецький текст, він їде за кордон, за межі свого народу. Він перебуває немовби осторонь – чужинець і чужий – в очікуванні відповіді людини, яка, у своїй вченій дурості, може навіть сказати, що Його не існує (Пс. 10,4; 14,1).

В. 2 І послав він своєчасно до виноградарів слугу. Слугами є пророки, послані Богом, щоб вимагати плоди.

щоб узяти від виноградарів свою частину плодів виноградних. Плоди виноградника є послухом закону, що полягає в любові до Бога і до ближнього. Це є те, в чому Ісус відчуває голод (пор. 11,12).

В. 3 Вони ж його схопили, побили. Це доля пророка, який завжди виявляється незручним для когось.

відослали ні з чим. Місія пророків залишилася безрезультатною. Виноградник не дає плоду, подібно як безплідна смоківниця.

В. 4 І знов послав до них іншого слугу. Бог не зневірюється. Він ніколи не залишає нас без своїх пророків, які засуджують наш гріх і об’являють його милосердя.

Але й тому побили голову. Людина не в стані відмовитися від свого зла. Вона прицілюється і б’є також по голові. Чи не вказує це на Івана Хрестителя, що був обезголовлений?

і зневажили. Крім фізичного насильства, також і моральне лінчування. Щодо долі пророків знаходимо прекрасний синтез у Євр. 11,35б-38.

В. 5 Ще іншого він послав. Його вірність не є переможена нашою злобою.

вони того вбили. У відповідь на його доброту відбувається зростання злодіянь: схопити, побити, бити по голові, зневажити і вбити. Вбити пророка – це звершення зла: замовкає голос, який засуджує гріх, і тим самим щезає можливість до навернення.

Та й багато інших. Бог ніколи не відступає у своїй любові до нас.

їх вони або побили, або повбивали. Наша впертість у злому є пропорційною до його витривалості у доброму.

«Господь, Бог батьків їхніх, наполегливо перестерігав їх через своїх посланців, бо жалував свій народ і житло своє, але вони знущалися з посланців Бога, нехтували його словами й глузували з його пророків, доки не зійшов гнів Господа на його народ, так що не було вже більш рятунку» (2 Хр. 36,15 н.). У своєму гніві Бог мав би прийти на суд і знищити все. Але він є Бог, а не людина. Його серце здригається від співчуття (пор. Ос. 11,8 н.). Він не знає іншої помсти, як тільки показувати ще більшу любов, радше найбільшу любов, яка є можливою лише у ньому, бо Він сам є любов’ю.

В. 6 Ще мав єдиного сина улюбленого. Після «слуг» він віддає свій скарб – Ісуса, улюбленого і свого єдиного Сина (пор. 1,11; 9,7). «Багаторазово й багатьма способами Бог говорив колись до батьків наших через пророків. За останніх же оцих днів він говорив до нас через Сина» (Євр. 1,1).

і його послав до них наостанку. Це останній дар його вірності. Після нього він вже не має нічого більше, щоб дати нам, тому що разом з ним дав нам усе (Рим. 8,32).

Матимуть пошану до мого сина. Це є його останньою надією.

В. 7 Це спадкоємець. Ісус є не тільки Пророком і Слугою – він є Сином Божим, «якого Бог зробив спадкоємцем усього і яким створив віки» (Євр. 1,2).

нумо вб’ємо і його. Це ті самі слова братів Йосифа, яких гризла заздрість (Бут. 37,20). Убивство Сина Божого є найбільшим злом, яке собі можна тільки уявити. Як погана доля Йосифа, так і смерть Ісуса стане спасінням для всіх тих, яких він не посоромився назвати своїми братами (Євр. 2,11).

спадщина буде наша. На превеликий подив це здійсниться, адже в цьому і полягає чудесне діло Бога. Він дає нам те, що ми у нього відбираємо – своє життя.

В. 8 І схопивши його, вбили. Це є долею Ісуса.

та викинули з виноградника. Ісус стражда поза містом (Євр. 13,12).

В. 9 виноградник віддасть іншим. Виноградник представляє Божий народ, а виноградарі уособлюють впертість у злі, яке, як і в провідниках, гніздиться в кожному з нас. Коли говориться про те, що Бог вбиває ворогів, – це означає, що знищує ворожнечу (див. Еф. 2,14). Він не має ворогів, а лише нещасних дітей, яких хоче спасти.

Закам’яніння Ізраїлю стало причиною спасіння для поган (Ді. 13,46). Ці ж, за словами Павла, служать, викликаючи «ревнощі» в Ізраїлю, щоб він навернувся (Рим. 11,11-24).

В. 10 цього Писання. Ісус цитує Пс. 118,22 н., який співав народ, коли він входив у Єрусалим (11,9 н. = Пс. 118,26).

Камінь, що його знехтували будівничі. Каменем є Ісус, Син, зневажений провідниками народу, відкинений «виноградарями-будівничими». Тут відбувається перехід від образу виноградника до образу будинку або храму Бога.

став каменем наріжним. У день Пасхи ситуація перемінюється: зневажений і розп’ятий Ісус стає піднятим і прославленим, стає основою нового храму і нового Єрусалима.

В. 11 Господь зробив це. Це є великим ділом Бога. Найгірше зло, яке ми тільки могли зробити, перемінюється ним у найвище добро.

і воно дивне в очах наших. Це дивина пасхального ранку, подив щодо того, як Бог перемагає в його поразці і пропонує кожному неочікуваний шлях для виходу. Дійсно, дивною є для нас його влада і його перемога!

В. 12 І шукали, щоб його впіймати. Вони виконують те, що Ісус щойно сказав про Сина (в. 8).

але боялися народу.[1] Натовп поки що з ним. Коли ж побачить його приниженим, – буде кричати: «Розіпни!»

бо зрозуміли і т. д. Хто розуміє, той або навертається, або кам’яніє. Саме про це закам’яніння говориться у завершенні притчі. Син вмирає для того, щоб спасти нас від цього закам’яніння.

Тож, зоставивши його, відійшли. Вони відходять, але не надовго. Ще бракує три дні до сповнення притчі, яку Ісус розповів. Його слово дієве, незважаючи ні на що, навіть для тих, які йому протидіють.

 

3. Вправа

1. Розпочинаю молитву, як зазвичай.

2. Зосереджуюсь, уявляючи храм, де Ісус ходить із своїми учнями, оточений натовпом і ворогами.

3. Висловлюю свої прохання: зрозуміти чуда, що сповняє Бог, перемагаючи нашу невірність поразкою його вірності.

4. Зібравши з цього плоди, бачу, слухаю і дивлюся на осіб: хто вони, що говорять, що роблять.

Звернути увагу на: щедре піклування про виноградник
  впертість виноградарів
  «це спадкоємець, нумо вб’ємо і його, то й спадщина буде наша»
  камінь, що його знехтували будівничі, став каменем наріжним

 

4. Корисні уривки:  2 Хр. 36,15 н.; Іс. 5,1-7; Пс. 80; 118; Рим. 11,11-32; Євр. 11,35-38.



[1] (пер.) У італійському тексті вжито іменник натовп.

Розповісти