58. НЕХАЙ НІХТО ПОВІКИ НЕ СПОЖИВАЄ ПЛОДУ З ТЕБЕ (11,12-14)

46

12 Наступного дня, коли вони виходили з Витанії, зголоднів.
13 Побачивши здалека смоковницю, вкриту листям, приступив, чи часом не знайде чогось на ній, та, підійшовши до неї, окрім листя, не знайшов нічого, бо ще не була пора смоков.
14 І озвавшися, промовив до неї: Нехай ніхто повіки не споживає плоду з тебе! А учні його чули це.

1. Повідомлення у контексті

«Нехай ніхто повіки не споживає плоду з тебе», – каже Ісус, звертаючись до смоківниці. Вона, як і виноградник, є образом народу, який Бог виростив, щоб принесла милі Йому плоди. Її солодкість можна уподібнити законові, основна суть якого полягає у любові до Бога і до ближнього (12,28 нн.). Саме за любов’ю Господь відчуває голод і нею Він насолоджується. Та в часі свого приходу (пор. наступний уривок) він знаходить тільки листя: багато зовнішності, – і жодної суті. Смоківниця мала виправдання: ще не була їй пора родити. Для нас же – немає жодного виправдання. «Час сповнився» (1,15), – сказав Ісус. Закінчилося очікування, настав час для плодів. Царство вже прийшло. Тепер ми покликані розпізнати відвідини Господа.
Його прихід потребує осляти – здатності служити і любити. Це становить його голод. Та він не отримує їжі від нас. Ми, починаючи від Адама, досвідчені виробники і споживачі листя, не можемо дати навіть сухої смокви.

Перед Ісусом, убогим і скромним, пізнається безплідність тих, які не приймають його таким яким він є.

Варто відзначити, що Господь не гнівається на народ. За все розплачується смоківниця, яка взагалі ні в чому не винна. В дійсності, це дерево, яке несе на собі наше прокляття, є образом хреста. З нього буде звисати солодкий плід, у якому наше безпліддя стає плідним. Розп’ятий, насправді, є отим цілісним «так» Бога для людини і людини Богові. Місце зустрічі та єднання між двома є новим храмом.

Епізод зі смоківницею без плодів, яка скидає листя, обрамлює епізод про храм, який буде знищено. Старий храм, зроблений руками людини, поступиться новому – нерукотворному (14,58), який стане домом молитви для всіх народів.

Ісус є Господом. Його «слабкий» прихід є його судом над смоківницею і над храмом, тобто над народом і над його образом Бога. Засуд, проте, падає на смоківницю, тобто на хресне дерево, а зруйнований храм буде його тілом, що віддається за нас. Це його рішення: безмежна жертва спасіння, остаточний заклик до навернення.

Учень – це той, хто дає плід, яким Господь втамовує голод: приймає його любов, убогу і смиренну, і живе нею.

2. Читання тексту

В. 12 Наступного дня. Звідси і надалі Марко чітко визначає шість днів нового творення, яке досягає найвищої точки на хресті.
Витанії. Це слово означає «будинок убогого». Тут ми бачимо убогість Бога, який є «голодним», і нашу убогість, бо ми не маємо нічого, щоб дати йому.
зголоднів. Голод – означає любити і бути любленим. Від цього голоду Господь помре.

В. 13 Побачивши здалека. Ісус бачить «здалеку» смоківницю, подібно, як жінки будуть дивитися здалеку на хресне дерево (15,40). Також і Петро буде слідувати за ним здалеку (14,54).

смоковницю. Дотримання закону благовгодне Богові, як солодощі смокв, приємних на смак. Притаманне дерево обіцяної землі – це перше і останнє дерево, яке дає плоди без квітів і безпосередньо від гілок, як хрест!

Смоківниця є образом народу закону, в якому Бог знаходить уподобання, а також – образом самого закону, в якому той, хто шукає, завжди знаходить плід.
вкриту листям. На початку весни, у березні, коли листя вже проросло з гілок, смоківниця дає свої плоди. Другі, більш рясні, з’являються наприкінці літа. У Галилеї смоківниця може приносити плоди протягом десяти місяців року: завжди можна знайти на дереві хоча б якісь дві смокви. Не знайти навіть жодної сухої смокви означає не знайти зовсім нічого. Її листя має довгий біблійний родовід. Воно вказує на все те, що людина робить, щоб прикрити свою наготу, тобто власну недостатність, яку важко сприйняти (Бут. 3,7).

приступив, чи часом не знайде чогось на ній. Бог завжди посилав у свій виноградник своїх слуг-пророків, щоб побачити: чи дозріли очікувані плоди. Тепер приходить він сам. Це поворотний остаточний пункт в історії спасіння – суд (пор. притча про виноградарів-убивць у 12,1-12).
окрім листя, не знайшов нічого. Бог ніколи не знаходив очікуваних плодів, починаючи від своїх перших відвідин саду і аж до останніх відвідин в обіцяній землі. Людина із самого початку завжди перебуває в грісі, вона не здатна любити Бога і ближнього. Має лише листя, за яким ховається від сорому і страху перед іншими.

ще не була пора смоков. Ісус сповняє це «античудо» спеціально не у пору, щоб дати нам зрозуміти, що теперішній момент є завжди вдалим моментом, щоб приносити плоди. «Сьогодні» є день Господній, і ми повинні поспішати, поки триває саме цей день (Євр. 3,13; 4,11). З його приходом до нас нівелюється оте звичне виправдання: це невдалий момент, необхідно почекати кращих часів! Більше немає чого чекати, бо Господь вже тут, Його Царство вже прийшло – необхідно просто навернутися, щоб змогти ввійти.

В. 14 Нехай ніхто повіки не споживає плоду з тебе. Не буде жодного плоду, якщо не навернутися до Господа, Господа убогого і покірного. Прокляття нашого безпліддя падає на невинну рослину. Хрест буде деревом, на якому забереться наше зло, і сам Ісус понесе будь-яке прокляття, як написано: «Проклятий усякий, хто висить на дереві» (Втор. 21,23; Гал. 3,13).

учні його чули це. Очевидно, що урок дається їм, а не смоківниці. Крім того, ця примітка служить, щоб пов’язати цю сцену зі сценою наступного дня (в. 20), яка мала місце після відвідин храму, які, поміщені в розповідь про смоківницю, таким чином отримують ключ для свого тлумачення.

3. Вправа

1. Зосереджуюсь на молитві, як зазвичай.
2. Зосереджуюсь, уявляючи дорогу від Витанії до Єрусалима, на краю якої Ісус бачить смоківницю.
3. Висловлюю свої прохання: визнати моє безпліддя, мою нездатність задовільнити «голод» Господа.

4. Зібравши з цього плоди, бачу, слухаю і дивлюся на осіб: хто вони, що говорять, що роблять. Смоківниця представляє всіх людей, від Адама і надалі, які не дали відповіді на голод Бога, ховаючи за листям своє безпліддя.

Звернути увагу на: «голод» Господа
листя смоківниці без плодів
«прокляття» смоківниці

 

4. Корисні уривки: Міх. 7,1-7; Пс. 14; Лк. 13,6-9; Мр. 12,1-12.

Розповісти