55. ЩО ХОЧЕТЕ, ЩОБ Я ЗРОБИВ ВАМ? (10,35-45)

129

55. ЩО ХОЧЕТЕ, ЩОБ Я ЗРОБИВ ВАМ?

(10,35-45)

35 Яків же та Йоан, сини Заведея, підходять до нього та й кажуть йому: Учителю, хочемо, щоб ти нам зробив те, чого попросим.

36 Він же їм відповів: Що хочете, щоб я зробив вам?

37 Зволь нам, – ті йому кажуть, – щоб ми сиділи: один праворуч, другий ліворуч від тебе у твоїй славі.

38 Ісус же сказав їм: Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку я п’ю, і христитися хрищенням, яким я хрищусь?

39 Ті йому відповіли: Можемо. Ісус сказав їм: Чашу, яку я п’ю, питимете, і хрищенням, яким я хрищуся, христитиметесь.

40 Сидіти ж праворуч від мене чи ліворуч, – не моя річ вам дати, а кому приготовано.

41 Почули про те десятеро, тож обурились на Якова та Йоана.

42 Тоді Ісус прикликав їх і сказав їм: Ви знаєте, що ті, яких вважають князями народів, верховодять ними, а їхні вельможі утискають їх.

43 Не так воно хай буде між вами, але хто з-між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою,

44 і хто з-між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх.

45 Бо й Син Чоловічий прийшов не на те, щоб йому служити, лише щоб служити й віддати своє життя як викуп за багатьох. 

 

1. Повідомлення у контексті

«Що хочете, щоб я зробив вам?» – запитує Ісус Якова та Івана. Вони й досі не знають, чого просити. Будучи сліпими, вони просять протилежне тому, що він хоче їм подарувати. Увесь діалог сповнений непорозумінь, які вводяться через протиставний сполучник «але, ж/же»: кожен продовжує говорити відмінне від того, що каже інший, подібно, як це відбувається при розмові глухих.

Насправді, Ісус не є Христом їхніх бажань, але тим Христом, якого обіцяв Бог. Вони його люблять, але люблять по-своєму, не знаючи його. Вони пізнали його як загадку, якій час від часу надають цінності у їхньому стремлінні до влади. Людина інстинктивно робить зі своїх власних бажань свій власний абсолют. Нас мало цікавить: чи він називається Юпітер, Маніту, ЙГВГ чи Ісус. Насправді ж вказується на одне і те ж. До недавнього часу це мало власні імена: Сталін, Гітлер і т. д. або загальноприйняті релігійні чи світські ідеології спасіння. Тепер це ототожнюється з конкретними речами: задоволення, благополуччя, виробництво, безпечна та екологічно чиста енергія і т. д. Або ж із різними науками, які домагаються, щоб останнє слово було за ними. Людина природно замінює Бога будь-яким іменем, яке уможливлює їй іти за своїми прагненнями.

Божественним критерієм спасіння, натомість, є «тіло» Ісуса (1 Йо. 4,2), тобто його слабкість аж до хреста, який розвіює всі очікування людини, незалежно від того: релігійна вона чи ні (пор. 15,29-32).

Реакція учнів на третє пророцтво про страсті є гіршою від попередніх. Після першого відбулася явна суперечка з Петром, який думає як людина, а не як Бог (8,32 н.). Після другого бачимо нерозуміння і навіть страх говорити всіх тих, які вже були готові сваритися про те, хто з них мав би бути найбільшим (9,32 н.).

Тепер можна було б очікувати хоч мінімум розуміння. Онак, складається враження, ніби Ісус до цього часу не говорив нічого. Два улюбленці, замість того, щоб слухати його і виконувати його волю, хочуть, щоб він виконав їхню волю! Це ніби перевернути з ніг на голову основні стосунки у вірі. Учні хочуть, щоб він був гарантом у небі їхніх ілюзій про всемогутність на землі. Але хіба не про це в глибині душі просять у свого бога всі «релігійні» люди? Авраам – зразок для віруючих – був першим, хто не замінив своєї віри на власну безпеку та особисту правду зі своїми переконаннями. Людина є бажанням. Їй завжди чогось не вистарчає, і вона шукає та просить. Ісус навчає учнів шукати і питати про те, що Бог хоче дати.

Тут ми знаходимося у вирішальній битві між бажанням Бога щодо людини і бажанням людини по відношенню до Бога. Йдеться про саму сутність Бога: Його Славу. Для Ісуса вона є любов’ю, що робить його слугою, рабом і останнім з усіх. Для людей усіх рас, в тому числі для улюблених учнів, вона полягає у світській владі, у примарних або вдавано добрих намірах.

Учні мають той же гріх світу. Це не є тяжким гріхом, бо кожен грішник є спасенним!  Тяжким же гріхом є не визнавати цього гріха, тому що той, хто не визнає його, залишається у ньому.

«Хай не так буде між вами!» – це велике чудо, що Ісус чинить у своїй спільноті, просвічуючи її Славою.

Ісус завершує своє навчання, призначене для того, щоб змусити нас визнати нашу сліпоту. Цілитель сказав нам діагноз; він очікує, щоб ми дали йому можливість зцілити нас.

Учень – це той, хто переходить від прохання релігійної людини, уособленої Яковом та Іваном, до прохання сліпого з Єрихона (вв. 47.51б). Треба подякувати двом братам, бо вони показують їхню сліпоту іншим десятьом, а також тим, які в їхній сліпоті спроможні побачити і власну.

 

2. Читання тексту

В. 35 Яків же та Йоан. Разом з Петром вони є вибраними свідками при воскресінні дочки Яіра, Переображенні та Ісусової молитви в Гетсиманії. Разом з Петром, а також ще й з Андрієм вони будуть адресатами есхатологічної промови. У Мт. 20,20 цей їхній запит представлено через їхню маму. Це сімейна змова! Те ж першочергове бажання вже з’явилося як принцип поділу (9,34), а також підштовхує до різних змов між зацікавленими.

хочемо. Те, що Ісус щойно сказав, випарувалося в повітрі так, ніби ніколи й не було. Слово впало на дорогу – і сатана викрав його (4,15). Це постійне явище: людина викидає геть те, що їй не подобається. В обличчі безпорадності виданого Сина Людського чітко виявляється наше бажання влади.

щоб ти нам зробив. Господь повинен чинити нашу волю, запевняючи успіх наших бажань! Немає більш спотвореної молитви. Намагаємося приручити Бога, щоб він служив нам у задумах нашої слави, яку, щоб і Його втягнути («твоя» слава у в. 37), плутаємо з його Славою.

те, чого попросим. «Усе, чого будете просити у молитві, віруйте, що одержите, – і буде вам так», – скаже Ісус (11,24). Але спочатку необхідно знати, що просити, щоб не просити того, чого Бог не має наміру давати. Скільки наших молитов претендують, щоб Бог зробився виконавцем наших планів! Скільки було їх таких, що хоча й висловлювалися добре і з вірою, але насправді у них просилося зла. На щастя, Бог їх не вислуховує. «Одного разу Бог вислухав мене у тому, що я просив, і того було мені досить», – сказав один отець пустельник. «З тих пір я почав просити його, щоб могти чинити тільки його волю!».

В. 36 Що хочете, щоб я зробив вам? Ісус поставить те ж запитання сліпому, який, однак, знає що йому просити (в. 51).

На запитання прокаженого: «Якщо хочеш, то можеш мене очистити», – Ісус відповів: «Хочу!» (1,41). Є речі, які він хоче, а є такі, що ні. Він бажає, щоб ми навчилися розрізняти їх, щоб ми просили те, що йому подобається, а не те, що до вподоби нам самим.

Усе Євангеліє є вихованням бажань, щоб навчитися бажати і просити відповідно до Божих планів, порівнюючи їх і узгоджуючи їх зі своїми. Він виконує свої обіцянки, а не наші очікування. Ці останні хочуть утвердити наше зло, а Божі обіцянки хочуть звільнити нас від нього.

В. 37 один праворуч, другий ліворуч (15,27). Хотіти перших місць – це бажання не тільки світське, але також і релігійне (9,34). Добре бажати бути поруч з Господом; навіть, добре хотіти бути, як Бог. Зло починається тоді, коли ми знаємо і віримо, що схожі на Нього  якраз у тому, що робить нас відмінними.

у твоїй славі. Слово «слава», що є синонімом Бога, у єврейській мові означає «вага». Це його надмірна любов, яку він спрямував до нас згори. Кожне наше вивищення є марнославством, що нічого не важить, ідолом, а не Богом. Божа слава, натомість, об’являється у приниженому і розіп’ятому Сині Людському, що став судом над світом і кінцем кожного марнославства (8,38; 13,26; пор. 14,62). Праворуч і ліворуч від нього, на місці двох братів, засядуть на троні двоє злочинців – брати кожного з нас (15,27).

В. 38 Не знаєте, чого просите. Це відповідь Господа на всі наші молитви, що плутають нашу славу з його славою, нашу волю з його волею.

Чи можете пити чашу, яку я п’ю. Його чаша недовподоби навіть Йому, і про це він говорить Отцеві в страсі та трепеті: «Віддали від мене цю чашу! Та не що я хочу, а що ти» (14,36). Це чаша хреста, гіркота від жовчі всього світу (Іс. 51,17; Пс. 75,9).

христитися хрищенням, яким я хрищусь. Його хрещення є його сходженням у глибину безодні на знак солідарності з усіма грішниками. Безславна смерть Ісуса стає Його славою. Чи із цією славою учні просять їх пов’язати?

В. 39 Можемо. Очевидно, що вони не зрозуміли. З тілесного бажання ніхто не може бути учнем і брати участь у його свідченні та мучеництві, пити його чашу і прийняти його хрещення. Це дар Духа.

Чашу, яку я п’ю, питимете і т. д. Ісус гарантує їм, що вони будуть його учнями, навіть якщо вони не знають, що це означає. Пророкує мучеництво двох братів. Вони відкриють і закриють серію свідчень, які дадуть Дванадцять апостолів (Ді. 12,2; Йо. 21,23).

В. 40 Сидіти ж праворуч від мене чи ліворуч, не моя річ вам дати. Син Людський прийшов не для того, щоб надати привілеї чи владні місця. Він прийшов, щоб передати нам смиренність Сина. Це дар, який Отець дає тим, які стають малими, як Ісус.

В. 41 Почули про те десятеро, тож обурились. Вони також прагнуть тих самих місць (пор. 9,34). Обурюються лише тому, що в їхніх серцях такі ж стремління. Ця реакція десятьох проти двох виявляє гріх світу, притаманний усім, через який і помер Христос.

В. 42 ті, яких вважають князями народів. Послуговуватися іншими, щоб досягнути успіху, закабаляючи і поневолюючи – це принцип, який править світом. Звертає на себе увагу тонкість висловлювання: «вважають князями». Насправді вони не є управителями, але нещасними людьми, які думають, що стоять твердо на ногах, коли насправді звисають головою вниз!

В. 43 Не так воно хай буде між вами. Тому що між нами є Син Людський, який відрізняється від нас.

хто з-між вас хоче стати великим (9,34). Існує велич, якої слід бажати і просити в Господа. Він сам бажає її для нас і чекає, коли ми попросимо.

хай буде вам слугою. Справжня велич полягає у служінні, тобто у любові не словами, але ділами. Служити означає сприяти добру інших. Це є протилежним до використання і поневолення – основних виразів егоїзму. Слуга – це той, хто працює для іншого.

В.44 хто з-між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх. Великим є той, хто служить, а першим – хто стає рабом усіх. Ось вияв справжньої свободи (Гал. 5,13), яка робить нас подібними до Бога. Рабом є той, хто належить іншому.

В. 45 Син Чоловічий прийшов не на те, щоб йому служити, лише щоб служити й віддати своє життя. Це найкраще визначення, що Ісус дає про себе. Він синтезує сенс свого приходу і всього свого буття: він є нашим слугою і рабом, який все те, що робить, ба навіть і власне життя, віддає нам на служіння.

викуп за багатьох. Багато – це гебраїзм для окреслення «численних, всіх». Це пригадує Іс. 53,10-12. Тут Ісус тлумачить про свою смерть як про причину нашого життя. Його доля страждаючого Слуги пов’язує його зі всім злом світу, яке несе на собі і перемагає для всіх.

 

3. Вправа

1. Входжу у молитву, як зазвичай.

2. Зосереджуюсь, бачачи Ісуса з Дванадцятьма у подорожі в напрямку до Єрусалима, куди він йде, щоб померти за нас.

3. Прошу те, чого хочу: бачити його славу, пити його чашу, прийняти його хрещення. Відкрий мені очі, Господи, на твоє таїнство смирення. Твоя слава є у тому, щоб бути слугою і рабом усіх з любові, аж щоб віддати своє життя.

4. Зібравши з цього плоди, бачу, слухаю і дивлюся на осіб: хто вони є, що говорять, що роблять.

Звернути увагу на: хочемо, щоб ти нам зробив те, чого попросимо
  що хочете, щоб я зробив вам?
  твоя слава
  чаша і хрещення
  служити і дати життя

 

4. Корисні уривки: Лк. 1,46-55; Йо. 13,1-17.

Розповісти