48. Про що ви сперечалися дорогою? (Мр. 9,33-37)

382

48. ПРО ЩО ВИ СПЕРЕЧАЛИСЯ ДОРОГОЮ?

(9,33-37)

33 І прийшли вони у Капернаум, і як був він у домі, спитав їх: Про що ви сперечалися дорогою?

34 Вони ж мовчали, бо сперечалися були дорогою, хто більший.

35 Тоді він, сівши, прикликав дванадцятьох та й каже до них: Коли хто хоче бути першим, нехай буде з усіх останнім і усім слугою.

36 Потім узяв дитину, поставив її серед них і, обнявши її, каже до них:

37 Хто прийме одне з таких дитят в моє ім’я, – мене приймає; а хто мене приймає, – не мене приймає, а того, хто послав мене.

1. Повідомлення у контексті

«Про що ви сперечалися дорогою?» Ісус хоче викрити глухого і німого біса, який робить учнів закритими перед Словом, а натомість, кладе в їхні серця інше слово.

Його слово – це любов і смирення, а те інше слово – еґоїзм і самовихваляння. Через надмірне зосередження на власному “я”, людина втрачає себе, втрачає інших, втрачає і Бога. Хто хоче стати найбільшим, той робить це тому, що почувається незначним і таким, що нічого не вартує. Він не відчуває себе любленим, і тому не може прийняти самого себе, не кажучи вже про інших. Через це постійно намагається бути інакшим, трохи вищим від себе самого, щоб стати прийнятним для себе і для інших.

Після першого пророцтва про Сина Людського Ісус запросив кожного учня нести свій «власний» хрест. Цей хрест є відмовою від власного фальшивого «я» (8,34), боротьбою проти глупоти і гордості, що скеровують до самоствердження за рахунок всього і всіх.

Ісус знає, що кожен хоче і повинен бути зреалізованим. Відмовитися від реалізації було б помилкою, адже людина є тим, ким стає. Для цього він дає правдиві критерії. Він хоче, щоб прагнення успіху, влади і самовираження, – що є оманливою самореалізацією і дійсною оманою, – ми змінили на бажання служити і приймати меншого. У цьому полягає велич Бога. Будучи любов’ю, він не самостверджується за рахунок іншого, але, навпаки, допомагає йому розкритися, не послуговується іншим, а служить йому, нічого не забирає, а віддає, навіть самого себе віддає, вважаючи особу ближнього найбільшою цінністю.

Бути бідним, скромним і малим є справжньою характеристикою Бога, який став Сином Людським, став останнім з усіх і слугою всім. «Малість», яку так добре зрозумів св. Франциск, є найвищою людською цінністю, повним об’явленням Божого таїнства.

Модель, якою учень повинен керуватися, не не має нічого спільного зі світською боротьбою за панування. У центрі нової спільноти Ісус ставить себе самого і дитину, з якою він ототожнює себе.

Змаганню стати найбільшим протиставляється змагання стати найменшим (пор. Рим. 12,10; Флп. 2,3) і прийняти малого.

Ісус, Син, який знає Отця, пропонує нам свою малість як критерій для нашої реалізації.

Учень покликаний розпізнати у собі глухого і німого духа, що прихований у манії величі, яка розділяє внутрішній світ людини і виставлє особу у ненайкращому світлі. Лише у світлі пізнання Господа Ісуса можна зрозуміти, що те, що цінне для світу, не є апетитною їжею, а брудними відходами, які забруднюють кожного, хто їх добивається. Справжня велич учня полягає в тому, щоб стати подібними до Учителя – говорить Ісус після того, як вмив ноги своїм учням (Йо. 13,14 н.).

 

2. Читання тексту

В. 33 І прийшли вони у Капернаум, і як був він у домі. Ймовірно тут йдеться про дім Петра (образ Церкви), що був центром діяльності в Галилеї. Для Ісуса було просто звільнити тещу від гарячки (1,29-31); тепер же є інша гарячка, набагато серйозніша, смертоносна епідемія, яка зачіпає всіх. Він хоче нас зцілити від неї, щоб ми могли служити, як та жінка і як він сам (1,31; 10,45).

спитав їх. Ісус запитує тих, які не зрозуміли, і які бояться його запитувати (в. 32). Він хоче виявити в учнях глухого і німого біса, який перешкоджає їм розуміти і говорити.

Про що ви сперечалися дорогою? Це є подорож до Єрусалима. Учні пустилися з ним, але з духом, протилежним до його Духа.

В. 34 Вони ж мовчали. У них присутній німий дух, що також і глухий до викликів Слова.

сперечалися були дорогою, хто більший. Це причина, через яку, слухаючи Слово, не розуміють, і коли їх запитує, не відповідають. Глухий і німий дух спільний для всіх через гріх і виражається в самовихвалянні, що є найвищою ознакою дії того, хто не чується любленим, не любить себе і не любить іншого. Через це людина жертвує своє життя ідолам посідання, влади і показовності: більше того, вона руйнує свою дійсність як дійсність Божої дитини.

Сварка і суперечка, навіть всередині Церкви, ніколи не може бути заради правди. Для пізнання правди треба досліджувати, слухати, спілкуватися і розмовляти. Сваряться і сперечаються завжди для того, щоб узяти верх над іншим. Це бажання кидає кожного у бій із собою та з іншими і розділяє спільноту на багато особистостей, замкнених у собі, кожна з яких намагається бути сонцем, навколо якого все крутиться. Коли Адам захотів зайняти місце Бога, то він помилився лише в тому, що не захотів зрозуміти, що він займає найостанніше місце. Щодо твердження бути «найбільшим», – слід зазначити, що це «най» є пекельною пасткою з руйнівною силою без обмежень.

В. 35 Тоді він, сівши, прикликав дванадцятьох. Ісус сідає і займає позу вчителя, який навчає. Це важливий урок. У 3,13 він покликав їх і зробив їх Дванадцятьма, щоб вони були з ним; у 6,7 він покликав їх, щоб послати їх; тепер знову кличе їх, щоб показати їм їхню справжню ідентичність, якою вони житимуть і яку звіщатимуть. Можна сказати, що тут Ісус дає новий закон, Свій закон.

Коли хто хоче бути першим, нехай буде з усіх останнім і усім слугою. Це є визначенням Ісуса, який є як першим, так і останнім, а також і слугою всіх. Воно стає основоположною нормою нового народу. Вищість любові витісняє зверхність егоїзму. Свобода, яка робить нас подібними Богові, полягає у тому, щоб з любові стати рабами один для одного (Гал. 5,13).

Так починається навчання, яке розміщене після другого пророцтва про страсті. Воно завершиться схожим твердженням: «Багато хто з перших будуть останніми, а останні першими» (10,31). Бо Син Людський прийшов послужити і віддати своє життя за всіх (10,45).

Малість та служіння є знаками Христового Духа. Він пропонує своїм учням цей критерій реалізації як засіб зцілення від спраги самоутвердження, що є причиною знищення.

В. 36 Потім узяв дитину. Дитина – це ще не реалізована людина, остання зі всіх. Вона не є самодостатньою, потребує іншого і того, що інші їй чинять. Вона приймає все те, що має і ким є, навіть саму себе, живучи з дару і безкорисливого прийняття. І вона це робить з простотою, тому що відчуває себе любленою. В іншому випадку вона не змогла б навіть жити. Цим описується стан дитинства, спільний для всіх. Хто цього не визнає, той буде жити в постійній боротьбі із самим собою і з усіма, щоб отримати ніщо. Тому той, хто хоче ввійти у Царство, мусить стати тою маленькою дитиною (пор. 10,14; Мт. 18,3). Звичайно, дітьми щодо лукавства, а не щодо судження (1 Кор. 14,20)!

поставив її серед них. У синагозі він поставив посередині людину із сухою і замкненою рукою (3,3). У будинку він ставить посередині цю дитину – модель нової людини. Міф про надлюдину винайдений тим, хто, не вміючи дати себе любити і маючи страх власних обмежень, не розуміє власної гідності творіння. Все те, що ти маєш, ти вже отримав. І чому ж тоді ти вихваляєшся так, немовби нічого не отримав (1 Кор. 4,7)?

і, обнявши її. Він обіймає її і піднімає її перед очима усіх. Ось людина! Її слабкість є її силою (пор. 2 Кор. 12,10). Потреба любові і прийняття є її справжньою гідністю як дитини Бога, який не допускає їй насититися поза Ним. «Немов відлучене дитятко на руках у матері своєї, немов відлучене дитя – душа моя», – каже Пс. 131. Подібно, як молоко для дитини є її життям, так для дорослих, вже відлучених від грудей, є віддання себе любові, яка охоплює, як обійми матері. Без довіри нам ніколи не стати дорослими і вільними. Почуватися любленими без меж – єдиний спосіб жити по-людськи. Інакше ми постійно шукатимемо речі завжди більші і сильніші від наших сил, будемо неспокійні і тривожні, немов стара людина, повна нездійснених бажань, що знаходиться в руках смерті, зневірена і тепер, і назавжди. Так могли б ми сказати, перефразовуючи з точністю до навпаки той же псалом.

В. 37 Хто прийме одне з таких дитят. Дитина потребує бути прийнятою, потребує абсолютної любові і поваги. Але це є потреба, яку насправді має кожна людина, щоб бути щасливою. Сам Бог за своєю природою є повнотою прийняття, яке дарується і приймається,  взаємною любов’ю між Отцем і Сином.

в моє ім’я. Ім’я (= особа) Ісуса, Сина, – єдине місце правди про людину, яка в ньому стає сама собою, тобто дитиною. Тому ні в кому іншому немає спасіння (Ді. 4,12). Справді, поза ним людина перебуває і поза собою, позбавлена власної ідентичності. Діяти в його Ім’я – основа спілкування і життя. Діяти у «власному» імені, особистому чи колективному, – це основа руйнування і смерті.

мене приймає. Він, останній з усіх і слуга всіх, ототожнює себе з дитиною. Через це любити найостаннішого означає любити Господа, і навпаки.

а хто мене приймає. Приймати його – це входити у власну правду, це зреалізовуватися і жити.

не мене приймає. Варта звернути увагу на наголос, що ставиться на це дієслово. Без любові можна також служити задля простого самоствердження або через почуття провини. Але неможливо прийняти. Прийняти – це відректися себе самого і ствердити іншого, применшити себе самого, щоб дати іншому простір, дозволити йому заволодіти нами і схопити нас без того, щоб ми ним заволоділи і схопили. Такою є дійсність Бога-Любові, чиє життя – це постійне взємоприйняття між Отцем і Сином.

а того, хто послав мене. Прийняти дитину в Ім’я Сина означає прийняти самого Отця: так входиться у таїнство Пресвятої Тройці.

 

3. Вправа

1. Зосереджуюся на молитві, як зазвичай.

2. Зосереджуюсь, оглядаючи хатину у Капернаумі, де знаходиться Ісус зі своїми учнями.

3. Висловлюю Господу свої: зрозуміти велич останнього з усіх і слуги всіх.

4. Зібравши з цього плоди, бачу, слухаю і дивлюся на осіб: хто вони є, що говорять, що роблять.

Звернути увагу на: в оселі дитина
  Ісус запитує, а вони мовчать прийняти дитину в його Ім’я: Ім’я Ісуса і Отця
  сперечатися, хто є найбільшим  
  перший буде останнім  
  слуга всіх  

 

4. Корисні уривки: 1 Хр. 21,1-17; 1 Сам. 2,1-11; Пс. 8; 131; 1 Пт. 2,2; Йо. 13,1-17.

Розповісти