47. Син чоловічий буде виданий у руки людям. (Мр.9,30-32)

341

47. СИН ЧОЛОВІЧИЙ БУДЕ ВИДАНИЙ У РУКИ ЛЮДЯМ.

(9,30-32)

30 Вийшовши звідти, проходили крізь Галилею, і він не хотів, щоб будь-хто знав.

31 Навчав бо своїх учнів і казав їм: Син Чоловічий буде виданий у руки людям, і вб’ють його, і, вбитий, по трьох днях, воскресне.

32 Та вони не розуміли цього слова й страхалися його запитувати.

1. Повідомлення у контексті

«Син Чоловічий буде виданий у руки людям.» Це суть Ісусової науки для його учнів.

Якщо не брати до уваги 9,12, то це друге пророцтво про  смерть і воскресіння, найбільш стисле з усіх. Це – Слово, центр нашої віри, що виражає водночас весь наш гріх і всю Божу любов до нас.

Глухота, що заважає нам прийняти Божу любов, стане причиною Ісусової смерті. Але його смерть, своєю чергою, стане ліком і від самої смерті. Справді, вмираючи на хресті за нас грішних, він об’являє нам в незаперечний спосіб свою любов.

Добровільна жертва Сина Людського це таїнство, яке ми звершуємо у Євхаристії. Слово, що стає нашим хлібом і життям, є постійним екзорцизмом, що зцілює нас від глухого і німого духа.

Ісус знову показує свою славу, що проходить через хрест: він – упокорений і піднесений Син Людський, що помер і воскрес. Це Слово об’являє Бога як надмірну любов до нас (Еф. 2,4). Любов про яку говорить уся Біблія.

Учень покликаний порівнювати себе з цим Словом, – єдиним хлібом у човні (8,14). Перший раз, коли Ісус виявив це слово, сатана явно виступив у відкрите протистояння (8,31 нн.).  Тепер, другий раз, він ховається в нерозумінні і висушує насіння в німоті закам’янілого серця. Хто не розуміє, зазвичай, запитує. Глухі ж мають страх, який робить їх також і німими. Його учні мають того ж духа, якого у попередньому уривку не змогли вигнати з хлопця. В подальшому Євангеліє представлятиме боротьбу проти цього духа.

 

2. Читання тексту

В. 30 проходили крізь Галилею. Ісус вже рішуче йде в напрямку до хреста. Після переображення його подорож скерована до Єрусалима. Хоча він іде у супроводі учнів, направді ж Він самотній.

і він не хотів, щоб будь-хто знав. Він  хоче подорожувати таємно, щоб уникнути розголосу та двозначностей і, щоб натовп не турбував його в той час, коли присвячуватиме себе навчанню учнів.

В. 31 Навчав бо своїх учнів. Недоконаний вид минулого часу дієслова вказує на продовжувану дію. Підкреслюється винятковий і безперервний стосунок між Учителем і учнями, між Ісусом і своїми. Темою навчання є «Слово». Подорож від Кесарії до Єрусалима є порівнянням між Єрусалимом і життям учня.

Син Чоловічий буде виданий у руки людям. Таїнство Бога, що стає Сином Людським, щоб бути виданим у руки людини, є серцем об’явлення. Слово «видавати» (зраджувати) поєднує в собі різні епізоди оповідання про страсті: Юда видає його властям і солдатам (14,10.44), власті – Пилатові (15,1), а Пилат – тим, які його розіп’яли (15,15). Парадоксом є те, що сам Отець видає його, і він сам видає себе самого нам. Ісус, який дарує себе тим, які відкидають його, є об’явленням Бога як безумовної любові.

і вб’ють його. Він знає, що видає себе нам, що вбиваємо його.

і, вбитий, по трьох днях, воскресне. Його смерть не є кінцем усього, але початком його прославлення. Він піднесений, незважаючи на те, що був розп’ятим, більше того – саме тому, що був розп’ятим.

В. 32 Та вони не розуміли цього слова. Незнання Божої любові є таким давнім, як і діяльність глухого біса. Воно буде знищено тільки тоді, коли побачимо Розп’ятого.

й страхалися його запитувати. Сатана, у порівнянні з попередніми розповідями (8,31 нн.), стає більш хитрим: замикає учнів у німоті. Після першого разу вони нічого більше не розуміли, хіба лишень те, що краще мовчати, щоб уникнути сутичок. Глухий і німий біс, що панує над хлопцем явно, надзвичайно галасливо, опановує також і учнів, але приховано, тихо. Протистояння, що не насмілюється вийти назовні, є більш глибоким.

Слово про хрест його виявляє. Таким чином, ми можемо просити, як і батько хлопчини, тої віри, яка нас звільняє.

 

3. Вправа

1. Зосереджуюся на молитві, як зазвичай.

2. Зосереджуюсь, оглядаючи місце: Ісус іде через Галилею, уникаючи поселень, щоб бути тільки зі своїми учнями.

3. Висловлюю Господу свої прохання: не бути глухим до його любові і не уникати конфронтації із Словом.

4. Зібравши з цього плоди, бачу, слухаю і дивлюся на осіб: хто вони, що говорять, що роблять.

Звернути увагу на: не хотів, щоб хтось знав
навчав своїх учнів
Син Людський є виданим у руки людям
не розуміли Слова і боялися його запитати

 

4. Корисні уривки: Пл. Єр.; Муд. 2,12-20; 2 Кор. 4,7-12.

Розповісти